Küresel ısınma buğday ekim zamanını kaydırdı: Geç kalanlar riskte

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, küresel ısınmanın etkisiyle buğday ekim döneminin bir ay ileri kaydığını belirtti. Kaya, özellikle Trakya bölgesindeki üreticilerin, tarlalarında alatav sorunu yoksa yağışı beklemeden hemen ekim yapmalarını tavsiye etti. Ekimlerin 15 Kasım’a kadar tamamlanması gerektiğini söyleyen Kaya, bu tarihten sonra yapılacak ekimlerin don ve verim kaybı riski taşıdığına dikkat çekti.

1/5
Geçen yıl Edirne ve çevresinde yaşanan kuraklık, üreticinin buğday veriminde ciddi kayıplara yol açtı. Kasım ayında toprağa düşmeyen yağışlar yüzünden, üretici bu yıl yağmuru beklemekte kararsız kaldı. Ancak, Prof. Dr. Kaya, üreticilere bu süreci riske atmadan, toprağın kuru olması halinde hemen ekim yapmalarını önerdi.

2/5
Prof. Dr. Kaya, “Şu an buğday ekimi için tam zamanı. Küresel ısınma nedeniyle artık kasım ayı ekim için daha uygun. Yağışlar bekleniyor ancak toprak kuruysa beklemeye gerek yok, hemen ekim yapılmalı” dedi.

3/5
Kaya, özellikle 15 Kasım’dan sonra yapılacak ekimlerde don riskinin arttığını vurgulayarak, “Bu tarihten sonra yapılan ekimler, kış aylarında yeterli büyüme gerçekleşmediği için soğuktan etkilenebilir. Özellikle karsız donlar, yapraklarda su birikmesi ve rüzgarla beraber buğdayın büyüme noktalarına zarar verebilir” uyarısında bulundu.

4/5
Prof. Dr. Kaya, ekim sırasında alatav sorununun üretici için dikkat edilmesi gereken bir nokta olduğuna vurgu yaptı. Kaya, “Toprağın belirli noktalarında nem varsa ve yeterli yağış olmuyorsa tohumların yüzeyde çimlenip kaldığını görüyoruz. Bu durumda tekrar hazırlık yapılmalı veya nem sorunu çözülerek ekime geçilmeli” dedi. Yağmur beklemeksizin toprağa kuru ekim yapılmalı; aksi halde hasat risk altında.

5/5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir